آسانسور ها از لحاظ سیستم محرکه عموما به دو دسته کششی و هیدرولیک تقسیم میشوند که هر یک نیز از لحاظ اجرا دارای دسته بندی های متفاوت هستند که به ترتیب به توضیح همه آنها خواهیم پرداخت .
آسانسور کششی آسانسوری است که حرکت آن بر اثر اصطکاک بین سیم بکسل و شیار فلکه کشش، در هنگام چرخش آن، توسط سیستم محرکه (موتور آسانسور) صورت می گیرد.
آسانسورهای کششی به دو سیستم با موتورخانه MR و بدون موتور خانه MRL تقسیم بندی میشوند .
سیستمی است که در آن ما فضایی ( اتاقک موترخانه ) برای استقرار تجهیزات آسانسور شامل تابلو فرمان ، موتور آسانسور و سایر قطعات مکانیکی و الکتریکی داریم و از لحاظ فضای دسترسی جهت نصب و تعمییرات بسیار ایده آل است و عموما این فضا در پشت بام تامین می شود .
سیستمی است که در آن ما فضایی ( اتاقک موترخانه ) برای استقرار تجهیزات آسانسور نداریم و موتور و تجهیزات در زیر سقف چاه آسانسور نصب می گردند و تابلو فرمان نیز عموما کنار درب طبقه آخر مستقر میگردد ( جهت انجام عملیات نجات اضطراری در زمان محبوس شدن مسافر در این سیستم تجهیزات مربوط به عملیات نجات بایستی در دسترس باشد ) .
این سیستم عموما جهت ساختمان هایی مورد استفاده قرار میگیرد که روی پشت بام نیز آسانسور توقف دارد و ساخت موتورخانه از لحاظ معماری ساختمان مشکل ساز خواهد شد .
در اجرای سیستم MRL شرکت های مجری آسانسور از تکنیک های متفاوتی بهره میبرند که ما یک نمونه از آن رو به تصویر می کشیم.