* در آسانسور هیدرولیکی روغن تحت فشار نیرو را منتقل میکند ، در حرکت رو به بالا موتور الکتریکی پمپ را میچرخاند و پمپ روغن تحت فشار را از مخزن به داخل جک می فرستد .
* در حرکت رو به پائین موتور الکتریکی خاموش است و در این حالت وزن کابین و متعلقات و وزن بار داخل کابین باعث حرکت رو به پائین آسانسور می شود و در نتیجه روغن بدون مصرف انرژی به داخل مخزن برمیگردد .
* در حرکت رو به بالا و رو به پائین تزریق روغن توسط مجموعه شیرها کنترل میشود که اصطلاحا به آنها شیرهای برقی میگویند وسرعت آسانسور از لحظه استارت تا توقف توسط این شیرها تنظیم می شود .
* عدم نیاز به اتاق موتور خانه بالای چاهک آسانسور
* افزایش ایمنی و کاهش خطر سقوط کابین (در سیستم مستقیم از زیر)
* دستری آسان سرویس کار به موتورخانه در مواقع اضطرار ی
* امکان افزایش فضای داخل کابین آسانسور و کاهش هزینه سازه آهنکشی (در سیستم مستقیم از زیر)
* امکان طراحی ساده تر جهت کابین های با بیش از یک ورودی
* و.. .
* سرعت پایین تر نسبت به مدل های کششی
* نیاز به توان موتور بالاتر نسبت به موتور های کششی
* بالا بودن هزینه نگهداری در برخی از مدل ها
* تغییر ترازی کابین با درب طبقات با افزایش ، یا کاهش دمای روغن
* مناسب نبودن برای ساختمان های با ارتفاع بلند
* مناسب مکان های کم تردد
* انرژی پتانسل آسانسور های هیدرولیکی در هنگام پایین آمدن تبدیل به انرژی جنبشی شده و بخشی از آن به حرارت تبدیل میشود که این امر درجه حرارت روغن را بالا میبرد .
یکی از نکات مهمی که در زمان خرید آسانسور های هیدرولیک بایستی به آن توجه کرد محاسبه دقیق بار وارده بر سر جک ( وزن کابین و متعلقات + وزن مسافرین مطابق ظرفیت اسمی کابین ) است که متاسفانه برخی از تامین کنندگان و فروشندگان آسانسور های هیدرولیک جهت پایین آوردن قیمت این عدد را برای کمتر شدن سایز جک و قدرت پاوریونیت به درستی محاسبه نمیکنند.